Syrië en Rusland halen banden verder aan

buitenland
0
7 sep 17:33
Rusland en Syrië hebben maandag op hoog niveau gesprekken gevoerd over nieuwe mogelijkheden om de economie van het door oorlog verwoeste land op gang te krijgen.

Moskou probeert het regime van president Bashar al-Assad te helpen om nieuwe Amerikaanse sancties die investeringen in de economie van Syrië belemmeren te omzeilen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov was maandag in de Syrische hoofdstad Damascus voor zijn eerste bezoek in ongeveer acht jaar. Hij voegde zich bij de Russische vicepremier Joeri Borisov, die zondag al aankwam.

De twee leidden een grote delegatie om politieke, economische en militaire zaken te bespreken met hoge Syrische functionarissen. Lavrov gaf aan dat Syrië internationale hulp nodig heeft voor de wederopbouw.

De afgelopen jaren hebben beide landen tal van deals gesloten, onder meer op het terrein van energie, projectontwikkeling en land- en mijnbouw. Assad toonde zich maandag positief over uitbreiding van de samenwerking.

Een akkoord wordt volgens Borisov in december bij zijn volgende bezoek aan Damascus bezegeld. Volgens Assads kantoor werden nieuwe akkoorden "in het belang van beide landen" besproken, onder meer op het gebied van handel.

Belangrijke bondgenoot Borisov hekelde de Amerikaanse opstelling, die volgens hem destructief is en moet worden doorbroken. Hij wees op de Russische hulp bij het repareren van energiecentrales, daarbij aantekenend dat de olieproductie niet kan worden hervat omdat de voorraden zich bevinden in gebieden buiten overheidscontrole.

Moskou is een belangrijke bondgenoot van Assad sinds de opstand in Syrië in 2011 begon. De militaire interventie van Moskou in 2015 hielp het tij van de oorlog te keren, waarbij de Russische luchtmacht de Syrische regeringstroepen in staat stelde grote delen van het land terug te veroveren.

De burgeroorlog heeft de economie van Syrië verwoest, meer dan 380.000 mensen kwamen om het leven en miljoenen zijn hun huizen ontvlucht.

© MAROKKO.NL 2020
syrië
rusland
akkoord
bashar al-assad
borisov
damascus
moskou
sergej lavrov
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi