RAM-piloten dreigen met staking wegens ontslagplan (video)

marokko
0
5 sep '20
Piloten van de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) dreigen het werk neer te leggen als protest tegen het ontslagplan

Dat schrijft de Marokkaanse vereniging van piloten (AMPL) in een brief aan de luchtvaartmaatschappij. Volgens AMPL gaan 308 leden het werk neerleggen uit protest tegen het ontslag van 65 collega-piloten.

De luchtvaartmaatschappij ontsloeg eind augustus 140 van haar werknemers, waaronder 65 piloten. RAM rechtvaardigde de ontslagen door de COVID-19-crisis en zei dat ze haar loonkosten moest minimaliseren. De meerderheid van de piloten is echter van mening dat de ontslagen ongegrond zijn en dat een salarisverlaging voldoende zou zijn geweest.

De piloten lieten eerder al blijken bereid te zijn een deel van het salaris in te leveren om de massaontslagen te voorkomen. De piloten boden aan het eigen salaris te willen verlagen met hetzelfde bedrag dat RAM zou verdienen met het omstreden ontslagplan. Het aanbod van de piloten zou volgens AMPL leiden tot een kostenverlaging van 400 miljoen (€36 miljoen) over een periode van drie jaar.

Naast de loonsverlagingen boden de piloten ook aan om hun loonpremie op te geven. Volgens cijfers uit 2018 zou de opschorting van bonussen de luchtvaartmaatschappij een besparing opleveren van 154 miljoen DH (€14 miljoen) voor cockpitpersoneel en 67 miljoen DH (€6,1 miljoen) voor grondpersoneel.

"We hebben herhaaldelijk geprobeerd RAM tegemoet te komen maar ze weigeren nog steeds elke vorm van overleg en dialoog, ondanks onze talrijke verzoeken", aldus de brief van AMPL aan RAM half augustus.

Een aantal ontslagen piloten deed hun verhaal in een video op sociale netwerken. In de video komen  zowel doorgewinterde als jongere piloten aan het woord.

De piloten hebben dienstjaren variërend van 10 tot 33 jaar en tussen 3.000 en 18.000 vlieguren er op zitten en spraken hun verbazing uit toen ze de ontslagbericht ontvingen.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
piloten
royal air maroc
ram
ontslag
coronavirus
staking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi