Hongerstaking Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik na 25 dagen voorbij

marokko
57
8 sep '20
Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik werden in 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 20 jaar in verband met de 'Hirak Rif' protesten.

De twee zaten 25 dagen op rij in hongerstaking in de Ras Lma-gevangenis in Fez. Volgens de vader van Nasser Zefzafi hebben de twee de hongerstaking beëindigd nadat aan hun eisen was voldaan.

Nasser lijdt volgens zijn vader aan gezondheidscomplicaties als gevolg van de hongerstaking. Hij is ruim 16 kilo afgevallen en moest worden gereanimeerd in het universitair ziekenhuis in Fez nadat hij zondag het bewustzijn verloor.

Andere Hirak Rif-gedetineerden die hun straf uitzitten in andere detentiecentra in het land hebben gelijktijdig de hongerstaking beëindigd.

De vader van Nasser en de moeder van Nabil deden eind augustus een dringende oproep aan Amina Bouayash, voorzitter van de Nationale Raad voor de Rechten van de Mens, om in te grijpen om het leven van hun zoons te redden. De twee ouders hadden naar eigen zeggen de grafkist voor hun kinderen al gereed en waren aan het wachten op het overlijdensbericht.

Hirak du Rif
De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, zit momenteel een gevangenisstraf van 20 jaar uit in de Ras-Lma gevangenis in Fez. Veel activisten, onder leiding van Zefzafi, werden gearresteerd wegens samenzwering tegen de staat nadat deze in 2016 en 2017 in Al Hoceima protesteerden tegen de levensomstandigheden in het noord-oosten van Marokko.

De protesten werden in 2016 aangewakkerd door de dood van visboer Mouhcine Fikri. De 31-jarige Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn zojuist gekochte partij zwaardvis te redden nadat deze door de lokale autoriteiten in beslag was genomen.

De felle protesten werden geïnspireerd door de 20 februari-beweging, die tijdens de Arabische Lente in Marokko tevergeefs heeft geprobeerd de macht van de Marokkaanse koning te breken. Betogers in de Noordelijke steden zouden de dood van de visverkoper hebben vergeleken met de tragische zelfmoord van de Tunesische straatverkoper waarmee in 2010 de Arabische Lente begon.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2020
marokko
nasser zefzafi
hongerstaking
nabil ahamjik
hirak du rif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?