Grote paniek in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos vanwege branden

buitenland
0
9 sep '20
In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is grote paniek uitgebroken als gevolg van meerdere branden die in het kamp woeden.

Het overbevolkte vluchtelingenkamp met zo'n 13.000 inwonerskamp is sinds donderdag in quarantaine nadat er vorige week woensdag de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. Inmiddels zijn dat er 35. Het is nog niet duidelijk of door de branden doden of gewonden zijn gevallen.

De autoriteiten zeggen dat zij het kamp hebben geëvacueerd. Volgens het Griekse staatsradiostation ERT heeft bijna iedereen het kamp verlaten.

"Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden", vertelt hulpverlener Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling, die met haar medisch team uit kamp Moria is geëvacueerd. "Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde."

Volgens de hulpverlener is ook het noodhospitaal in gevaar. Grote aantallen bewoners van het kamp proberen zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. "Wij volgen de situatie op de voet en kijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk hulp te bieden."

Onvrede over lockdown
Arendsen zegt dat het dinsdagavond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden uit onvrede met de lockdown die er is ingesteld sinds het coronavirus er is geconstateerd. Sindsdien heerst volgens haar een gespannen situatie in het kamp. "Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om op te volgen en te voorkomen dat er paniek ontstaat", aldus Arendsen. "Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht."

Over de oorzaak van de brand doen meerdere verhalen de ronde, aldus het Duitse persbureau DPA. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners de branden hebben aangestoken. In andere berichten wordt gemeld dat vluchtelingen zelf branden hebben gesticht en daarna de brandweer hebben gehinderd bij het blussen.

Nieuwszender CNN Greece meldt op zijn website dat er momentele meerdere branden op Lesbos woeden. Het blussen op Lesbos zal naar verwachting de hele nacht duren. De harde wind wakkert de branden verder aan en maakt het de brandweer nog lastiger. Het Britse persbureau Reuters meldt dat 28 brandweermannen, geholpen door vrijwilligers de branden in en om Moria proberen te blussen.

© ANP 2020
griekenland
moria
lesbos
brand
vluchtelingenkampen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?