Duitse deelstaat wil duizend vluchtelingen uit Moria opnemen

buitenland
0
9 sep '20
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil tot duizend mensen opnemen uit het door brand verwoeste vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Dat moet dan wel onderdeel zijn van een "groot, Europees totaalconcept", zei premier Armin Laschet van de aan Nederland grenzende deelstaat volgens de Duitse omroep WDR.

Laschet heeft de Griekse premier Mitsotakis evenwel aangeboden direct kinderen en hun families op te nemen en humanitaire hulp te sturen. Hij bezocht het kamp met ruim 12.000 inwoners een maand geleden nog.

De verdeling van asielzoekers over EU-landen is al jaren een hoofdpijndossier. "De verschrikkelijke beelden van het brandende Moria moeten Europa eindelijk wakker schudden", hekelt Laschet op Twitter. Zijn minister voor integratie Joachim Stamp roept de federale regering in Berlijn op hierin de leiding te nemen.

Duitsland bekleedt momenteel het roterende EU-voorzitterschap. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wil Griekenland met de Europese Commissie en behulpzame EU-landen zo snel mogelijk steun bieden. Het gaat dan ook om de verdeling van vluchtelingen over lidstaten die bereid zijn asielzoekers op te nemen, twitterde hij.

De Europese Commissie presenteert binnenkort een plan voor het migratie- en asielbeleid.

© ANP 2020
duitsland
moria
griekenland
noodhulp
brand
vluchtelingenkamp
lesbos
armin laschet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi