Grote brand in haven Beiroet

buitenland
1
10 sep 17:47
In het havengebied van Beiroet is donderdag brand uitgebroken in een opslagplaats voor autobanden en olie.

Een enorme zwarte rookkolom hangt boven de Libanese hoofdstad, waar een explosie ruim een maand geleden enorme verwoesting aanrichtte. De brandweer is ter plekke. Ook worden blushelikopters van het leger ingezet.

Volgens het hoofd van het Libanese Rode Kruis is er geen gevaar op een nieuwe explosie en is niemand gewond geraakt. Wel hebben sommige mensen ademhalingsproblemen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De brand zorgt voor onrust in de stad, waar de ramp van vorige maand nog vers in het geheugen ligt. Sommige inwoners ontvluchten Beiroet. "We zijn zeker bang. Het is pas een maand geleden dat de explosie Beiroet verwoestte. We zien hetzelfde nu weer gebeuren", zei een 53-jarige man terwijl as en roet neerdaalden in delen van de metropool.

Stoppen en rennen
Ook een 33-jarige medewerker van een bedrijf in de haven, vertelde dat hij zo snel mogelijk de benen nam. "We waren aan het werk toen ze plots begonnen te schreeuwen dat we moesten vluchten", zei hij. "We stopten met alles en begonnen te rennen. Het deed ons denken aan de explosie."

In de haven brak twee dagen geleden ook al een kleinere brand uit. Toen stonden volgens het leger afval, hout en oude banden in lichterlaaie.

Door de ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat op 4 augustus vielen meer dan 170 doden en circa 5000 gewonden. De voorraad van de stof die onder meer wordt gebruikt voor explosieven, lag jaren opgeslagen in een magazijn. De Libanese autoriteiten doen nog onderzoek naar die ramp en hebben 25 mensen opgepakt, onder wie medewerkers van de douane en de havenautoriteiten.

© ANP 2020
libanon
beiroet
haven
brand
rode kruis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi