Tot drie jaar cel voor oplichting via WhatsApp

algemeen
0
10 sep '20
De rechtbank in Zwolle heeft twee mannen (beiden 28) uit Deventer veroordeeld tot tweeënhalf en drie jaar cel, wegens grootschalige oplichting via WhatsApp.

Het tweetal deed zich in appjes tegen slachtoffers voor als familielid dat dringend om geld verlegen zat en vroeg om honderden tot duizenden euro's. Een slachtoffer ging voor 12. 500 euro het schip in. "Listig en gewetenloos", noemde de rechtbank de manier waarop de mannen "de goedheid en het vertrouwen" van anderen hebben misbruikt.

De smoezen die de mannen verzonnen, varieerden. Soms ging het om een storing bij internetbankieren, soms was er geld nodig voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Om vertrouwen te winnen, gebruikten zij een profielfoto van de naaste die zij voorgaven te zijn.

Slachtoffers maakten het geld over op de rekening van een zogeheten geldezel (iemand die zijn bankrekening voor criminele doeleinden ter beschikking stelt). De buit werd vervolgens heel snel na de overboeking contant opgenomen, verdeeld en uitgegeven.

De veroordeling van het duo geldt ook witwassen en computervredebreuk. De hoofdverdachte is daarnaast schuldig bevonden aan wapenbezit, zijn compagnon aan inbraken en mishandeling. Deze feiten zijn in het vonnis meegewogen.

De mannen moeten enkele tienduizenden euro's schadevergoeding aan de opgelichte slachtoffers betalen.

© ANP 2020
whatsapp
oplichting
internetbankieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?