Myanmar-soldaten bekennen verkrachting Rakhine-vrouw

buitenland
0
11 sep '20
Eind juni diende een 37-jarige vrouw een klacht in bij een politiebureau in de hoofdstad Sittwe tegen drie soldaten en beschuldigde hen van groepsverkrachting.

Het leger ontkende aanvankelijk de aantijgingen en beweerden dat het slachtoffer de verkrachting verzonnen heeft. Na ongeveer twee maanden van voortdurende ontkenningen heeft het leger van Myanmar eindelijk toegegeven dat drie soldaten een vrouw in het door conflicten geteisterde Rakhine hebben verkracht.

Een woordvoerder van het onderzoeksteam van het leger meldde deze week dat de drie soldaten in een tweede verhoorronde hadden toegegeven de verkrachting te hebben gepleegd.

"De militaire rechtbank zal actie ondernemen tegen de drie soldaten onder de Defensiedienstwet van 1959 en ook onder de burgerwet", zei Zaw Min Tun tegen de lokale krant The Myanmar Times. Het is niet duidelijk hoe en wanneer de verdachten zullen worden overgebracht naar een civiele rechtbank.

Het slachtoffer, moeder van vier kinderen, werd op 29 juni beurtelings verkracht terwijl soldaten haar onder schot hielden. De gruweldaad vond plaats in het dorp Oo Gar in de gemeente Rathedaung. Volgens getuigenissen gaven de soldaten haar 20.000 Myanmar-kyats (€12) en waarschuwden ze haar om geen aangifte te doen bij de politie. Ze probeerden daarna ook de 19-jarige dochter van het slachtoffer te verkrachten.

De regio Rakhine is het toneel van een escalerend gewapend conflict tussen het leger en Arakan-strijders, een militante groepering die voornamelijk rekruteert uit de boeddhistische etnische Rakhine-gemeenschap. Volgens de Birmese diensten van Radio Free Asia zijn sinds december 2018 minstens 289 burgers omgekomen in de deelstaat Rakhine en de aangrenzende deelstaat Chin.

© Anadolu 2020
myanmar
rakhine
rohingya
oorlogsmisdaden
verkrachting
genocide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi