Veel arrestaties bij demonstraties gele hesjes in Parijs

buitenland
0
12 sep '20
Tijdens acties en demonstraties van de zogenoemde gele hesjes in Parijs zijn volgens de politie al zeker 193 mensen aangehouden.

Eerder op zaterdag stond de teller op 154. Volgens lokale media worden afvalcontainers in brand gestoken en daarmee worden straten geblokkeerd. Ook zouden agenten zijn aangevallen. De politie heeft traangas ingezet.

Op Twitter heeft de politie foto's verspreid van verboden zaken die arrestanten bij zich droegen. Onder meer een schroevendraaier, flessen, messen en een boog zijn in beslag genomen. Op social media worden filmpjes gedeeld waarop te zien is hoe actievoerders auto's in de Franse hoofdstad vernielen.

Het Franse persbureau AFP meldt dat er ongeveer duizend demonstranten op de been zijn, de autoriteiten hadden er ongeveer 5000 verwacht. "De beweging is dood, dat zal ik duidelijk zeggen. Maar we zijn hier omdat we niets te verliezen hebben. Dit is een soort laatste slag", zei Michael, een 43-jarige demonstrant tegen AFP.

Verboden
Stephane, een 48-jarige die vanuit de buitenwijken van Parijs naar het centrum was gereisd om deel te nemen aan de bijeenkomst, was het daar niet mee eens. De gelehesjesbeweging "heeft een paar maanden geworsteld, maar zal nooit sterven", zei hij. "Naarmate meer mensen hun baan verliezen, zullen ze steeds vaker wakker worden."

Honderden politieagenten werden ingezet op de Champs-Élysées in het centrum van Parijs, waar het stadsbestuur demonstraties had verboden. Agenten controleerden de identiteitskaarten van voorbijgangers en doorzochten hun tassen, terwijl veel winkelpuien dichtgetimmerd waren uit vrees voor plunderingen die herhaaldelijk plaatsvonden tijdens het geweld van vorig jaar.

Comeback
Na een pauze in de zomer hebben de gele hesjes hun comeback gemaakt in de straten van Frankrijk. Niet alleen in Parijs, maar ook in andere delen van het land zijn bijeenkomsten aangekondigd. In Toulouse, een van de bolwerken van de protestbeweging, hebben de autoriteiten een demonstratie verboden in verband met het coronavirus. Ze verwezen daarbij ook naar de problemen die in 2018 en 2019 ontstonden bij protesten.

Werkenden van vooral buiten de grote steden die merkten dat ze steeds minder te besteden hebben, brachten de burgerbeweging tegen sociale onrechtvaardigheid bijna twee jaar geleden op gang. Na verhogingen van de brandstofprijzen trokken de 'gilets jaunes' op zaterdag 17 november 2018 voor het eerst de pleinen, straten en snelwegen op. Op vele zaterdagen daarna bleven ze protesteren, waarbij het geregeld kwam tot gewelddadige confrontaties met de politie.

© ANP 2020
frankrijk
gele hesjes
parijs
champs-elysées
toulouse
arrestaties
demonstratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi