Iraniërs demonstreren tegen executie worstelaar Afkari in Iran

algemeen
0
13 sep '20
Circa vijftig mensen hebben zondag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen de executie van worstelaar Navid Afkari door het Iraanse regime.

De demonstratie werd georganiseerd door de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland. De sportman was ter dood veroordeeld omdat hij een beveiligingsbeambte zou hebben doodgestoken tijdens antiregeringsprotesten in 2018. Staatsmedia maakten de executie zaterdag bekend.

Internationaal werd met verontwaardiging gereageerd op het doodvonnis. Afkari zou onder druk van marteling een bekentenis hebben afgelegd die hij later weer introk. Ook de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland stelt dat Afkari onder dwang een bekentenis heeft afgelegd.

De betogers willen onder meer dat de Nederlandse overheid het Iraanse regime veroordeelt, zegt een woordvoerder. Ook willen ze dat de Nederlandse overheid aandacht vraagt voor het lot van twee broers van Afkari die gevangenzitten. De broers zijn veroordeeld tot 54 en 27 jaar gevangenisstraf wegens deelname aan een demonstratie waaraan ook Afkari meedeed.

© ANP 2020
iran
universiteit
amsterdam
demonstratie
dam
executie
worstelaar
navid afkari
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi