'Asielprocedure alleen voor migranten in nieuwe kamp op Lesbos'

buitenland
0
14 sep '20
De migranten die op Lesbos bivakkeren kunnen alleen aanspraak maken op een asielprocedure als ze naar een nieuw opgezet kamp gaan.

Met dat dreigement hoopt de Griekse migratieminister het verzet te breken van opstandige migranten. Na de branden in het overvolle kamp Moria, hebben de autoriteiten samen met de hulporganisaties een tijdelijk tentenkamp in de buurt opgezet.

Veel vluchtelingen weigeren echter naar het nieuwe kamp te gaan omdat ze bang zijn dat ze er niet meer uit kunnen. In Moria waren ze vrij om het kamp te verlaten. Ze willen nu dat ze naar West-Europa worden gebracht.

"Vanaf aanstaande maandag worden alleen asielprocedures afgehandeld voor degenen die in het kamp zijn", zei de Griekse minister Notis Mitarakis op het radiostation Parapolitika. De mensen die zich nu verzetten zijn volgens de minister dezelfde groep die de branden heeft aangestoken.

Kamp uitgebreid
In het nieuwe kamp in Kara Tepe is momenteel plek voor 5000 mensen. Mitarakis zegt dat het de komende dagen wordt uitgebreid zodat alle 12.000 migranten van het verwoeste kamp Moria er een onderkomen hebben.

Sinds de branden in het kamp Moria slapen duizenden mensen al nachtenlang buiten, in portieken of langs de weg. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor oplopende spanningen tussen de vluchtelingen, lokale bewoners en de politie.

© ANP 2020
griekenland
immigratie
vluchtelingenkamp
politie
lesbos
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi