Trump had Assad toch willen doden

buitenland
1
15 sep '20
Donald Trump had de Syrische president Bashar al-Assad in 2017 toch willen laten doden, terwijl hij dat eerder had ontkend.

De Amerikaanse president zei dinsdag tegen Fox News dat hij er klaar voor was, maar dat toenmalig defensieminister Jim Mattis het niet wilde doen. Spijt dat hij niet heeft doorgezet heeft Trump naar eigen zeggen niet. Wel haalde hij in het vraaggesprek opnieuw uit naar Mattis, door hem "erg overschat, een slecht persoon, een vreselijke generaal en een slechte leider" te noemen. Mattis nam in december 2018 ontslag uit onvrede over Trumps besluit om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

In een boek uit 2018 schreef journalist Bob Woodward dat Trump bij Mattis had aangedrongen op een plan om Assad te liquideren na chemische aanvallen op burgers door het Syrische leger, maar dat Mattis de boot afhield. De VS vuurden uiteindelijk wel kruisraketten af op Syrië. Trump zei in september 2018 dat het doden van Assad niet eens in overweging was genomen. Het boek noemde hij " fictie" .

© ANP 2020
syrië
jim mattis
bashar al-assad
donald trump
verenigde staten
bob woodward
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?