Deze week regionale coronamaatregelen wegens oplopende cijfers

algemeen
0
16 sep 17:38
Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen worden naar verwachting deze week nog regionale maatregelen getroffen.

Vrijdag wordt bekendgemaakt welke gerichte maatregelen "het meest passend zijn" in een regio waar veel besmettingen zijn.

Dat heeft De Jonge vrijdag gezegd voor de camera van RTL Nieuws. Met de regio's waar de meeste besmettingen plaatsvinden wordt al dagenlang intensief overlegd. Over het soort maatregelen waarmee de besmettingen moeten worden tegengegaan, wordt nog overlegd. Het gaat onder meer om de vier grote steden. De Jonge zegt dat de besmettingen zich vooral verspreiden onder studenten, in de thuissituatie en in de horeca.

Woensdag hebben de meest betrokken ministers overleg gehad over het coronavirus. In de regel is dat overleg op dinsdag maar door Prinsjesdag is dat een dag later. Donderdag zit de premier de hele dag in de Tweede Kamer voor de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2021.

Het kabinet heeft al aangegeven dat regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Dat moet voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan. Daarvoor is een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding van het coronavirus.

Het beoordelingssysteem kent drie stappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het zou volgende week dinsdag ingaan maar dat is vervroegd naar vrijdag, zeggen ingewijden.

© ANP 2020
tweede kamer
mark rutte
hugo de jonge
coronamaatregelen
coronavirus
coronagolf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi