OM eist 9 jaar tegen vader voor ontvoering dochter naar India

algemeen
0
23 sep 13:14
Tegen de 41-jarige Shehzad H. , verdacht van het uitlokken van de ontvoering van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya in 2016, is woensdag door het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens het OM is H. het brein achter en financier van de gewelddadige ontvoering van Insiya naar India op 29 september 2016. Het meisje verblijft daar nu nog steeds. H. was niet bij de zitting aanwezig.

Ondanks verzoeken daartoe van het OM heeft India geweigerd H. aan Nederland uit te leveren. Negen jaar is de in Nederland maximaal te eisen straf voor deze feiten. Volgens de officier van justitie heeft H. "lak aan ons rechtssysteem" gehad.

Tegen de 36-jarige neef van H., Imran S., is woensdag wegens zijn volgens het OM "prominente rol" in de ontvoering vier jaar gevangenisstraf geëist. Ook S. was woensdag niet aanwezig. Beide verdachten hadden ook geen advocaten om hen te vertegenwoordigen.

Spreekrecht
De moeder, oma, oom en tante van Insiya maakten woensdag tijdens de zitting gebruik van hun spreekrecht. Buiten de tante waren zij allen aanwezig bij de zitting - de advocaat van de tante las haar verklaring namens haar voor. De moeder vertelde dat zij in 2018 voor het laatst via Skype kort met de inmiddels 6-jarige Insiya heeft gesproken.

"De tijd gaat door, maar ik sta stil", vertelde zij geëmotioneerd. Zij vroeg - mede namens Insiya - om hoge schadevergoedingen. Zij gaf aan dat wanneer zij ook als schadevergoeding had kunnen vorderen dat de tijd kon worden teruggedraaid, zij dit ook graag zou hebben gedaan. Ook de oma en tante hebben schadevergoedingsvorderingen ingediend.

In 2019 zijn zes uitvoerders van de ontvoering veroordeeld tot straffen van twaalf maanden tot vier jaar gevangenisstraf. Vijf van hen zijn in hoger beroep gegaan. Die zaken moeten nog worden behandeld.

Belangrijk signaal
Na de zitting gaf de moeder van Insiya in een korte verklaring aan tevreden te zijn met de eis omdat hier een belangrijk signaal vanuit gaat. Voor haar blijft van het grootste belang dat haar dochter zo snel mogelijk naar Nederland terug kan keren. Zij riep de Nederlandse regering op zich in te spannen om Insiya terug te krijgen.

De rechtbank doet 12 oktober uitspraak.

© ANP 2020
insiya
shehzad h
india
openbaar ministerie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi