Elke Belg mag nu met vijf mensen knuffelen buiten het gezin

buitenland
35
23 sep 15:37
Elke Belg mag vanwege het coronavirus nu maximaal vijf "nauwe contacten" buiten de gezinssituatie aanhouden.

"Met hen mag u knuffelen, een glas drinken, eten", zei premier Sophie Wilmès op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Het gaat om fysiek dichtbij contact met iemand die geen huisgenoot is, voor langer dan 15 minuten, zonder afstand van 1,5 meter en zonder mondkapje.

Daarmee stapt België af van de "bubbel van vijf personen" voor één huishouden of gezin. De Veiligheidsraad, die bestaat uit federale en regionale leiders, virologen en andere experts, was woensdag bijeen naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in het land. Toch werd een aantal maatregelen versoepeld. "Het leven moet weer op gang komen, op een aangepaste manier. Het virus is niet weg", aldus Wilmès.

Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondkapje te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plekken waar een afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. In het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen blijft het dragen van een mondkapje in België verplicht.

Privéfeestjes
Als veilige afstand kan worden gehouden en anders een mondkapje wordt gedragen mogen de inwoners van België "iedereen" zien, maar wel met maximaal tien tegelijk. Dat geldt ook voor privéfeestjes.

België schrapt het maximum op het aantal gasten op professioneel georganiseerde evenementen zoals een huwelijk of begrafenis, maar dezelfde regels blijven geldig als in de horeca. Dat betekent een verplicht mondkapje tijdens bewegingen, dus op weg naar een stoel of tafel, of naar het toilet. Er mogen niet meer dan tien personen aan een tafel zitten en dansen blijft taboe.

Er komt per 1 oktober ook een nieuw quarantainesysteem. De isolatieperiode bij coronasymptomen wordt van veertien naar zeven dagen teruggebracht. Alleen als een test op de vijfde dag positief is moeten er nog zeven dagen aan vast worden geplakt.

© ANP 2020
belgië
coronamaatregelen
sophie wilmès
openbaar vervoer
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi