De Jonge: coronavaccin mogelijk begin 2021 beschikbaar

algemeen
0
23 sep 20:44
Als de laatste onderzoeken succesvol zijn, kan Nederland in de eerste maanden van volgend jaar beschikken over vaccins tegen Covid-19, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Vier verschillende coronavaccins zitten nu in de laatste testfase. De resultaten van de studies worden mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. De vaccins worden centraal aangekocht door de Europese Commissie en zijn bestemd voor alle EU-landen.

Onlangs werden gesprekken met zes vaccinproducenten positief afgesloten. Met twee bedrijven zijn inmiddels contracten gesloten.

Het hele traject voor de ontwikkeling van de vaccins is volgens de minister zeer uitgebreid en zorgvuldig, omdat de middelen absoluut veilig en effectief moeten zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal dat samen met het Europese medicijnagentschap EMA beoordelen.

Stappenplan
De minister heeft een stappenplan opgesteld voor de vaccinatie in Nederland. Omdat het niet mogelijk is om iedereen in één keer te vaccineren, zal dat in fases gebeuren. Dat hangt af van de beschikbaarheid en of groepen mogelijk voorrang krijgen. De Gezondheidsraad zal daarover in november een advies uitbrengen, meldt De Jonge.

Als mensen via het vaccin beschermd zijn tegen het coronavirus, kunnen uiteindelijk de coronamaatregelen worden afgeschaft. Daarom is het volgens de minister van belang dat veel mensen zich laten inenten.

© ANP 2020
vaccin
hugo de jonge
tweede kamer
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi