Rechter verlengt voorarrest Samir A. voor financieren terrorisme

algemeen
0
24 sep 11:21
Samir A. (34) blijft de komende drie maanden vastzitten op verdenking van het financieren van terrorisme.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten tijdens een inleidende zitting in het strafproces tegen A. Het Openbaar Ministerie verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in Daesh-gebied.

Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Hij heeft volgens het OM veertien Daesh-vrouwen financieel ondersteund of helpen ontsnappen uit kampen in Syrië. Twaalf vrouwen daarvan staan op de nationale sanctielijst terrorisme, zei de officier van justitie.

De rechtbank besloot het voorarrest tot en met de volgende zitting op 15 december te verlengen. Daarvoor zijn volgens de rechter voldoende ernstige bezwaren aanwezig. De rechtbank spreekt van "een principiële en bijzondere zaak".

Onderzoek is nog gaande
Samir A. werd eind juni opgepakt nadat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vier woningen en een bedrijfspand had doorzocht in de regio Rotterdam. Daarbij werden meer dan honderd gegevensdragers van A. in beslag genomen, waaruit blijkt met welke Nederlandse en buitenlandse vrouwen A. contacten onderhield. Dat het onderzoek nog gaande is, is voor de rechtbank een extra reden om het voorarrest van A. te verlengen, zodat hij geen getuigen kan beïnvloeden.

"Iedereen is al geïnstrueerd door mij", zei A. daar zelf op de zitting over. "Ik heb altijd tegen iedereen gezegd, wees open en ga niets verstoppen. Ik ging er ook vanuit dat alles bekend was bij de overheid."

Samir A. is bekend als lid van de zogeheten Hofstadgroep, die eerder is veroordeeld voor terroristische activiteiten.

© ANP 2020
samir a
hofstadgroep
voorarrest
theo van gogh
openbaar ministerie
terrorisme
fiod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi