CNV: Duizenden mensen krijgen geen cent ontslagvergoeding

algemeen
0
24 sep 7:31
Duizenden mensen die dit jaar zijn ontslagen, krijgen geen ontslagvergoeding, terwijl deze vergoeding wel wettelijk verplicht is.

Dat stelt het CNV die een inventarisatie heeft gemaakt onder leden in diverse sectoren. Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers verplicht om vanaf de eerste werkdag een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd, mee te geven. Dit betekent dat ook mensen die ergens kort hebben gewerkt, recht hebben op een vergoeding, aldus de vakbond.

"Veel werkgevers lijken een loopje te nemen met de wet. En zetten mensen op straat zonder een cent mee te geven. Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

"We begrijpen dat veel werkgevers in de problemen zitten, maar de vergoeding bij ontslag na een kortdurend dienstverband is voor veel werkgevers een laag bedrag. Voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching. Deze ontslagvergoeding moet dus gewoon worden betaald."

CNV vraagt mensen die geen ontslagvergoeding krijgen zich te melden. "Als blijkt dat het om meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf gaat, starten we een rechtszaak", aldus Fortuin.

"Ook vragen we de minister om bedrijven, die geen ontslagvergoeding betalen, geen staatssteun te verlenen" uit het derde steunpakket voor bedrijven.

© ANP 2020
cnv
ontslagvergoeding
coronacrisis
coronavirus
vakbond
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi