Rutte: mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden

algemeen
1
25 sep 16:36
Premier Mark Rutte sluit niet uit dat de drie grootste steden in de Randstad op korte termijn extra maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kabinet heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT), waarin deskundigen zitten, over de huidige situatie en de mogelijk te nemen maatregelen. Rutte zei dat vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

De gestage nieuwe opmars van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen. Het aantal besmettingen loopt vooral sterk op in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook 14 van de 25 regio's zijn al bestempeld als zorgelijk.

Daar volgen zondag extra maatregelen. Deze maatregelen waren afgelopen week al ingesteld voor de veiligheidsregio's waar de grote steden liggen.

De premier gaf mensen in de drie grote steden vooral het advies om dit weekend niet te denken welke nieuwe maatregel er mogelijk wordt ingesteld, maar meer: wat kan ik met mijn gedrag doen om dit te voorkomen? Het gaat volgens Rutte niet om de vraag welke maatregel effectief is maar om ons gedrag. Als iedereen zich houdt aan de maatregelen, zal de verspreiding van het virus stoppen.

Ook gaat het kabinet weer een strakker schema volgen om te overleggen met het OMT, met regio's, met de Tweede Kamer en met het publiek. Volgens Rutte is "ad-hocbesluitvorming en soms ook ad-hoccommunicatie" niet uitgesloten. "We hebben natuurlijk wel te maken met een virus dat zich niet altijd houdt aan onze eigen planning."

© ANP 2020
tweede kamer
mark rutte
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi