Egypte: Protesten tegen Al-Sisi nemen toe (video)

buitenland
17
28 sep 16:54
De politie heeft tijdens de schermutselingen traangas gebruikt op demonstranten.

De demonstraties in Egypte tegen het huidige regime gingen ook afgelopen weekend onverminderd door. De actievoerders demonstreren sinds 20 september in de provincies Gizeh en Qena tegen president Abdel-Fattah al-Sisi en zijn regering.

De protesten begonnen na de oproep van de Egyptische zakenman Mohamed Ali. De 45-jarige zelf-verbannen ondernemer publiceert al wekenlang vrijwel dagelijks video's vanuit zijn onderduikadres in Spanje. In de vlogs beschuldigt de zakenman de Egyptische president en de militaire top van corruptie.

De video's zijn razend populair en hebben geleid tot een reeks hashtags op sociale netwerken die de groeiende onvrede onder Egyptenaren weerspiegelen, met als hoogtepunt de protesten afgelopen weekend.

Eind september vorig jaar riep Ali ook al op tot grootschalige demonstraties tegen het regime. De 'call-to-arms' resulteerde in duizenden demonstranten die in verschillende grote steden bijeenkwamen en het aftreden van de regering van Al-Sisi eisten.

Al-Sisi kwam in juli 2013 aan de macht in Egypte nadat hij de eerste democratisch gekozen president van het land, Mohammad Morsi, had afgezet via een militaire staatsgreep.

Morsi overleed vorig jaar onder verdachte omstandigheden. Zijn jongste zoon overleed een paar maanden later. Volgens de Egyptische autoriteiten overleden beide mannen aan een hartaanval.

© MAROKKO.NL 2020
egypte
protesten
abdel-fattah al-sisi
mohammad morsi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi