'Soedan en Oman volgende in lijn om banden met Israël te normaliseren'

buitenland
13
28 sep 20:47
Soedan en Oman gaan zich naar verluidt deze week voegen bij de landen die zich hebben voorgenomen de banden met de Joodse staat te normaliseren.

Dat meldden Israëlische media vrijdag. Volgens dagblad Maariv zijn Soedan en Oman momenteel verwikkeld in intensieve gesprekken met Israël "met als doel komende week de vredesakkoorden aan te kondigen". De Verenigde Staten spelen een cruciale rol in de onderhandelingen.

Volgens de krant zijn er aanzienlijke vooruitgangen geboekt tussen Israël en Oman en zijn beide partijen overeengekomen binnenkort een gezamenlijke verklaring uit te brengen.

Oman heeft nog niet gereageerd op de beweringen van de Israëlische krant maar verwelkomde eerder de recente overeenkomsten van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein.

Over Soedan meldde de krant dat een mogelijke deal is uitgesteld totdat het Noord-Afrikaanse land een nieuwe regering en parlement heeft geïnstalleerd.

Washington verzet zich echter echter tegen elk uitstel en dringt er bij Soedanese functionarissen op aan om onmiddellijk verder te gaan. De VS beloofde in ruil daarvoor Soedan te verwijderen van de Amerikaanse lijst van landen die beschuldigd worden van steun aan terrorisme.

Een dag voor het verschijnen van de nieuwsberichten verwierp de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Soedan, Omer Ismail, geruchten dat het land de volgende zal zijn om de banden met Tel Aviv te normaliseren.

"We kijken naar de normalisatie zoals elke andere kwestie die we bekijken. Er is daar geen urgentie.", zei Ismail tegen journalisten in Genève na een ontmoeting met het hoofd van de UNHCR. Hij beweerde dat normalisatie met Israël "op geen enkel niveau deel uitmaakte van de besprekingen in de Soedanese ministerraad".

© MAROKKO.NL 2020
oman
soedan
israel
normalisering
emiraten
bahrein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi