Heerser van Koeweit overleden

buitenland
3
29 sep 16:16
De heerser van Koeweit is gestorven. Emir sjeik Sabah stierf op 91-jarige leeftijd, meldde de staatstelevisie.

Hij lag sinds juli in een ziekenhuis in de Verenigde Staten nadat hij in Koeweit was geopereerd. Waaraan hij leed, is niet bekendgemaakt. De sjeik leidde het rijke oliestaatje aan de Perzische Golf sinds 2006.

Kort voor de aankondiging van zijn dood was de normale tv-programmering al onderbroken en werden er Koranrecitaties uitgezonden.

Sabah was ruim veertig jaar minister van Buitenlandse Zaken en gold als een doorgewinterde diplomaat. Hij probeerde de plooien glad te strijken tussen strijdende Golfstaten en herstelde banden met voormalig vijand Irak na de val van president Saddam Hoessein, die in augustus 1990 Koeweit was binnengevallen.

Opvolger
Volgens de grondwet moet de emir worden opgevolgd door kroonprins sjeik Nawaf, een halfbroer die heeft gediend als minister van Binnenlandse Zaken en plaatsvervangend hoofd van de nationale garde. Hij nam sinds juli al waar voor Sabah.

Sabah onderhield sterke banden met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Wat zijn binnenlandse politiek betreft, ontsloeg hij af en toe het parlement als dat te kritisch was over het regeringsbeleid.

© ANP 2020
koeweit
emir sjeik sabah
overlijden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi