Vlaamse liberaal Alexander De Croo premier van België

buitenland
3
30 sep 12:46
De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België.

Hij gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.

De Croo en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder woensdag werd bereikt, samen een verklaring af. Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes "met de equipe die jij gaat leiden". Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden, "en Alexander heeft gewonnen".

De eedaflegging van de premier en zijn regering vindt donderdag plaats, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning. Over de verdeling van de ministersposten wordt nog verder gepraat.

Ook worden de leden van de partijen geraadpleegd. Aan de Nederlandstalige kant zijn dat de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) van De Croo, de christendemocraten van CD&V, Groen en de socialistische partij anders (sp.a). De Franstalige regeringspartijen zijn de Parti Socialiste (PS), Ecolo en de liberale MR.

Lange tijd geen regering
België heeft 493 dagen zonder volwaardige regering gezeten. "Te lang", aldus De Croo, die in de tijdelijke 'coronaregering' van Sophie Wilmès vicepremier en minister van Financiën was. Haar mandaat loopt op 1 oktober af.

De aankomend premier zei dat hij op een andere manier aan politiek wil gaan doen. "We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen."

Als 'de zoon van' voormalig liberaal minister, partijvoorzitter en kamervoorzitter Herman De Croo, hield Alexander zich tot 2009 verre van de politiek. Van 2009 tot 2012 was hij voorzitter van Open Vld. Sinds 2012 bekleedde hij verschillende ministerposten in de opeenvolgende regeringen en was hij onafgebroken vicepremier.

© MAROKKO.NL 2020
belgie
vlaanderen
paul magnette
alexander de croo
premier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi