Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach

buitenland
28
1 okt 15:03
Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Nagorno-Karabach, stelt zowel de Franse als de Russische president.

Emmanuel Macron en Vladimir Poetin hebben hier in een telefoongesprek hun zorgen over geuit, meldt het Élysée.

Beide leiders benadrukten de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de door Armenië en Azerbeidzjan betwiste enclave.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag al gezegd dat Syrische en Libische "terroristische" strijders naar Nagorno-Karabach worden gestuurd. Armenië beschuldigt Turkije daar al langer van. De Turkse en Azerbeidzjaanse regering spreken het tegen.

Steunaanbod Erdogan
De Turkse president Erdogan heeft steun aangeboden aan de islamitische bondgenoot in Bakoe. Hij eist dat Armenië een einde maakt aan de "bezetting" van Nagorno-Karabach en dat Armenië vertrekt uit het gebied dat internationaal wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.

Ilham Aliyev, de president van Azerbeidzjan, bedankte Erdogan woensdag voor zijn steunaanbod. Ook Pakistan en Afghanistan hebben hulp aangeboden, maar volgens Aliyev hebben zijn strijdkrachten geen hulp van buitenaf nodig. Hij heeft verzoeningsgesprekken met aartsvijand Armenië uitgesloten.

Minsk-groep
Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten riepen de tredende partijen donderdag in een gezamenlijke verklaring nog eens op de wapens direct neer te leggen. Deze drie landen zijn samen medevoorzitter van de Minsk-groep die onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan. Zij riepen de leiders van beide landen opnieuw op direct en zonder voorwaarden naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Erdogan noemde de bemoeienis van de drie landen "onaanvaardbaar", omdat ze de problemen in de regio 30 jaar zouden hebben genegeerd.

© MAROKKO.NL 2020
turkije
rusland
frankrijk
emmanuel macron
vladimir poetin
nagorno-karabach
armenie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi