Advies kabinet: zet mondkapje niet steeds op en af

algemeen
0
2 okt 18:39
Het kabinet adviseert gebruikers van een mondkapje om het niet telkens op en af te zetten, maar het vooral continu te dragen op plekken die zowel buiten als overdekt zijn.

Dat staat in de verduidelijking van het mondkapjesadvies dat het kabinet vrijdag op de site van Rijksoverheid heeft geplaatst. Het vaak op en af doen van een mondmasker verhoogt het risico op besmettingen, omdat het virus mogelijk van handen naar gezicht of andersom wordt gebracht.

In principe geldt het draagadvies alleen voor binnenruimtes, maar bezoekers van attractieparken, dierentuinen, treinstations en andere plekken die deels overdekt zijn, worden dus aangespoord ook buiten het mondkapje op te houden. Datzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere gaat.

Er wordt gekeken of mensen met weinig geld hun mondkapje via de gemeente of de voedselbank kunnen krijgen. De ChristenUnie had hier eerder op aangedrongen. De uitwerking hiervoor ligt bij de gemeentes.

Sporten
Het kabinet erkent dat het dragen van een mondkapje niet altijd goed mogelijk is, bijvoorbeeld tijdens het sporten. In de sportschool en in het zwembad wordt alleen het personeel - voor zover mogelijk - geadviseerd het kapje te dragen.

Woensdag kondigde premier Mark Rutte aan dat er een landelijk mondkapjesadvies geldt voor alle plekken "waar je de hemel niet ziet". Als voorbeelden noemde hij toen winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations. Bij contactberoepen zoals kappers dienen zowel de dienstverlener als de klant een mondkapje te dragen. In restaurants, cafés of concertzalen is het dragen van een mondkapje niet meer nodig wanneer de bezoeker eenmaal zit.

Niet verplicht
Het advies geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Medische mondkapjes zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in de zorg, benadrukt het kabinet.

Vooralsnog wordt het dragen van een mondkapje niet verplicht. Mocht het nodig zijn, dan komt die verplichting er mogelijk toch, zei zorgminister Hugo de Jonge eerder vrijdag. "Maar laten we het eerst eens op deze manier doen."

Juridisch zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan een mondkapjesplicht. "Dan krijg je een discussie over grondrechten en dergelijken die toch echt wat moeilijker ligt", zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

© ANP 2020
sportschool
mark rutte
hugo de jonge
ferd grapperhaus
mondkapje
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi