Facebook houdt zich niet aan nieuwe sociale mediawet Turkije

algemeen
1
6 okt 12:33
Facebook heeft besloten zich niet te houden aan de nieuwe wet in Turkije die het sociale mediabedrijven verplicht om een officiële vertegenwoordiger in het land te hebben.

Dit besluit kan ervoor zorgen dat president Erdogan het platform in Turkije blokkeert, schrijft het Britse zakenblad The Financial Times. De wet is vorige week van kracht geworden en heeft internationaal veel kritiek gekregen.

Naast leveren van een officiële vertegenwoordiger moeten sociale mediabedrijven met meer dan 1 miljoen dagelijkse gebruikers ook posts verwijderen die worden afgekeurd door de Turkse overheid. Ook moeten deze bedrijven de data van hun Turkse gebruikers in Turkije zelf opslaan.

De beslissing van Facebook om zich niet te houden aan de nieuwe wet wordt geprezen door mensenrechtenactivisten die de wet als "draconisch" omschrijven en zeggen dat het een poging van Erdogan is om de vrijheid van meningsuiting in te perken.

Beperkte bandbreedte
Op het niet naleven van de wet staan straffen als boetes en een vermindering van de bandbreedte met tot wel 90 procent. Daarmee zou de website zo traag werken dat de 83 miljoen inwoners van Turkije het platform praktisch niet meer kunnen gebruiken.

Twitter en andere grote sociale mediaplatformen hebben nog geen standpunt ingenomen ten opzichte van de nieuwe wet.

© ANP 2020
turkije
recep tayyip erdoğan
facebook
sociale media
twitter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi