Berrechid: 5 gendarmes op non-actief na doodschieten 'baby-ontvoerder'

marokko
0
6 okt '20
De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhoudingspoging van een man die een zes maanden oude baby had ontvoerd zijn op non-actief geplaatst

De fatale schietpartij gebeurde vorige week woensdag. Bij de aanhoudingspoging werden schoten gelost en kwam de 30-jarige verdachte om het leven. De man en twee handlangers hadden vlak daarvoor een bestuurster klem gereden en haar auto gekaapt met op de achterbank een 6-maanden oude baby.

De vrouw alarmeerde de politie en de gendarmerie opende een klopjacht en wisten het voertuig al snel te lokaliseren en staande te houden. Een agent werd daarbij door de bestuurder aangevallen met een kapmes.

De verdachte weigerde naar verluidt de instructies van de gendarme op te volgen en werd na een waarschuwingsschot neergeschoten. De man overleed na aankomst in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De doodgeschoten man bleek echter getrouwd te zijn met de vrouw die melding maakte van de ontvoering. Ook is de man de vader van het 'ontvoerde' kind en staat het 'gekaapte' voertuig op naam van de man zelf, bleek uit politieonderzoek en uit verklaringen van de familie van de man.

De nabestaanden van de man hebben vraagtekens gezet bij het handelen van de agenten en vroeg zich af waarom de politie de zaak niet beter heeft onderzocht alvorens blindelings het verhaal van de vrouw te geloven.

De familie heeft ook bedenkingen over waarom de politie de man in zijn borst schoot terwijl agenten worden voorgeschreven verdachten in het onderlichaam te raken. Ook vraagt de familie waarom de gendarme de verplichte bodycam niet meehad.

Na de verklaringen van familie en omwonenden had de officier van justitie besloten de zaak nader te onderzoeken. De vijf agenten zijn op non-actief geplaatst zolang het onderzoek loopt.

Mensenrechtenorganisatie en politievakbonden staan de agenten bij en roepen de korpsleiding op de agenten te belonen voor hun "heldhaftige optreden" waarbij de moeder en haar zuigeling konden worden herenigd. Ook willen ze dat de agenten weer in actieve dienst worden geplaatst omdat ze "met gevaar voor eigen leven" een burger in nood hebben geholpen.

Het incident komt te midden van een opmerkelijke toename van gemelde gevallen van misdaden tegen kinderen in Marokko. De toename van het aantal nieuwsberichten rondom pedofilie en kindermisbruik heeft ervoor gezorgd dat burgers de autoriteiten massaal hebben opgeroepen harder op te treden tegen misdadigers die het hebben gemunt op minderjarigen.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
berrechid
deroua
gendarmerie
kindontvoering
schorsing
onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?