'Antimalariamiddel hydroxychloroquine heeft toch effect bij coronavirus'

marokko
22
10 okt 9:42
Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht.

De kans op overplaatsing naar de intensive care ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle na zogenoemd landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten.

Toen de Covid-19 pandemie uitbrak, ontbraken eenduidige richtlijnen om het virus adequaat te behandelen. In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine.

Omdat de effectiviteit van deze middelen niet was aangetoond, kozen sommige artsen ervoor om geen van deze medicijnen voor te schrijven. Deze variatie in medicatiebeleid was voor onderzoekers Jolanda Lammers en Paul Groeneveld reden om de drie behandelstrategieën tegen het licht te houden.

Veertien ziekenhuizen in het hele land hebben hun gegevens gedeeld. "Tijdens de corona-uitbraak stond elke dokter met lege handen. Juist omdat iedereen het beste wil voor deze patiëntencategorie hebben we landelijk alle medewerking gekregen", aldus de onderzoekers.

De onderzoekers verwachten dat hun onderzoeksresultaten, die inmiddels zijn bevestigd door Amerikaanse researchers, tot een nieuwe landelijke of mondiale behandelstrategie zal leiden. Daarnaast pleiten zij voor aanvullend (prospectief) onderzoek dat hun conclusies kan ondersteunen.

The Lancet
Het medisch tijdschrift The Lancet publiceerde half mei een studie waarin onderzoekers zeggen dat de middelen geen effect hebben op COVID-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stopte kort na de publicatie in The Lancet met klinische proeven met het antimalaria-medicijn. Marokko is ondanks alle ophef doorgegaan met het preventief toedienen van het malariamedicijn en volgens zorgminister Khalid Ait Taleb werden tot dusver "goede resultaten" geboekt.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde ook dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump gaf hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.

Expression of Concern
Het artikel in het gerenommeerd medisch tijdschrift werd na de publicatie zelf in twijfel getrokken. De redactie publiceerde na het verschijnen van het artikel een zogeheten 'Expression of Concern'. Drie auteurs hebben daarop het artikel ingetrokken. De WHO hervatte vrijwel direct daarna de klinische proeven van het medicijn maar stopte daar in juni weer mee.

In Nederland werd het onderzoek naar chloroquine en hydrochloroquine stilgelegd met de verwachting dat andere medicijnen beter zullen werken.

© ANP 2020
hydroxychloroquine
marokko
verenigde staten
coronavirus
medicijn
mallaria
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi