MIVD-baas waarschuwt voor spionage via smartphone

algemeen
0
12 okt 6:38
Directies van grote Nederlandse ondernemingen doen er goed aan hun smartphone of tablet uit de buurt te leggen als ze bedrijfsgeheimen bespreken.

Ze lopen anders het risico te worden bespioneerd door landen als Rusland en China. Dat zegt het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Jan Swillens in een interview met De Telegraaf.

"Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico op spionage is gewoon te groot", zegt de MIVD-baas.

Nederland onderschat ondanks jarenlange waarschuwingen die dreiging nog steeds, benadrukt hij. "De cybersecurity van Nederland vind ik nog niet goed genoeg. In het schemergebied tussen oorlog en vrede ligt Nederland dagelijks onder vuur. Kennis wordt gestolen, vitale systemen en infrastructuur worden aangevallen en er worden pogingen gedaan om onze samenleving via desinformatie te beïnvloeden."

Swillens maakt zich met name zorgen over landen als China en Rusland. "Rusland is een tornado, maar China is klimaatverandering. Het land wordt steeds offensiever, vooral in cyberspace. De Chinezen maken er absoluut geen geheim van dat ze de economische en militaire nummer 1 van de wereld willen worden."

Het zenuwgas novitsjok werd gebruikt voor aanslagen op tegenstanders van het Russische regime, zoals twee jaar geleden op vader en dochter Skripal in Engeland en in augustus bij de vergiftiging van Aleksej Navalni. Swillens: "Zo’n aanval als op Skripal kan ook hier gebeuren."

© ANP 2020
computerbeveiliging
mivd
spionage
china
rusland
jan swillens
geheime dienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi