Marokko: Wijzigingen vrijhandelsovereenkomst met Turkije goedgekeurd

marokko
0
10 okt 21:21
De Marokkaanse regeringsraad keurde donderdag een wijziging goed van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije.

Het wetsvoorstel en de wijziging zijn bedoeld om voor een periode van vijf jaar douanerechten op te leggen op bepaalde Turkse producten die in de overeenkomst worden vermeld.

Marokko en Turkije tekenden in 2004 een vrijhandelsovereenkomst die twee jaar later van kracht ging. Sindsdien vertoont de handelsbalans met Turkije grotendeels een tekort aan Marokkaanse zijde.

De Marokkaanse Handelsminister Moulay Hafid Elalamy onthulde begin dit jaar dat Marokko jaarlijks 2 miljard dollar misloopt als gevolg van de handelsovereenkomst met Turkije. Alleen al in 2017 zorgde de Turkse textielindustrie in Marokko voor een verlies van ongeveer 44.000 banen, onthulde Elalamy.

In februari bekritiseerde Elalamy de Turkse supermarktketen BIM en zei dat de winkels lokale ondernemers verstikken en geen Marokkaanse producten verkopen. De keten antwoordde dat slechts 15% van de koopwaar in de winkels uit Turkije afkomstig zou zijn.

Begin 2020 zijn Rabat en Ankara onderhandelingen aangegaan om de vrijhandelsovereenkomst te herzien. De landen hebben de onderhandelingen echter opgeschort als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Marokko heeft al stappen ondernomen om het handelstekort met Turkije op te vangen. De gewijzigde financieringswet voor 2020 die de Marokkaanse regering en het parlement in juli hebben goedgekeurd bevatte een invoerbelasting van 36% op Turkse textiel- en kledingproducten. Deze bedroeg bedroeg eerst 27%.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
turkije
vrijhandelsovereenkomst
belasting
invoer
moulay hafid elalamy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi