Turken klagen over wachttijden Marokkaanse douane door nieuwe handelsovereenkomst

marokko
0
14 okt '20
Turkse exporteurs klagen over de "ongebruikelijke verzoeken om papierwerk" en vertragingen die "vijf keer langer" duren dan gebruikelijk.

Turkse bedrijven hebben de afgelopen weken te maken gehad met vertragingen bij de export van kleding naar een aantal Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko, meldt persbureau Reuters woensdag. Marokko wijzigde onlangs de vrijhandelsovereenkomst (FTA) met Turkije en heeft de invoertarieven op textielproducten verhoogd.

"De afgelopen maanden hebben exporteurs te maken gehad met 'onofficiële en ongedocumenteerde' vertragingen aan de Marokkaanse grens", zei Giyasettin Eyyupkoca, hoofd van de Turkse Vereniging van Industrie en Laleli Enterprises. "Het duurt zelfs 10 tot 12 dagen om onze goederen in te klaren, in plaats van de gewoonlijke twee dagen.", aldus Eyyupkoca.

Marokko en Turkije tekenden in 2004 een vrijhandelsovereenkomst die twee jaar later van kracht ging. Sindsdien vertoont de handelsbalans met Turkije grotendeels een tekort aan Marokkaanse zijde.

De Marokkaanse Handelsminister Moulay Hafid Elalamy onthulde begin dit jaar dat Marokko jaarlijks 2 miljard dollar misloopt als gevolg van de handelsovereenkomst met Turkije. Alleen al in 2017 zorgde de Turkse textielindustrie in Marokko voor een verlies van ongeveer 44.000 banen, onthulde Elalamy.

"Noord-Afrikaanse landen proberen Turkije buitenspel te zetten nu Europese merken zich reorganiseren als gevolg van de coronapandemie", zegt Hadi Karasu, hoofd van de Turkse Vereniging van Kledingfabrikanten. Hij vermoedt dat de recente wijzigingen in het belastingtarief deel uitmaken van deze strategie.

De Marokkaanse regeringsraad keurde vorige week donderdag een wijziging goed van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije.

Het wetsvoorstel en de wijziging zijn bedoeld om voor een periode van vijf jaar douanerechten op te leggen op bepaalde Turkse producten die in de overeenkomst worden vermeld.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
turkije
vrijhandelsovereenkomst
textiel
douane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi