Utrechtse bloedbanken testen op westnijlvirus

algemeen
0
16 okt 9:34
Bloedbanken in Utrecht en omgeving, waaronder 't Gooi, gaan al het bloed dat ze afnemen testen op het westnijlvirus.

Recent werd voor het eerst een besmetting met dit via bloed overdraagbare virus in Nederland geconstateerd. De man in kwestie woont op enkele kilometers afstand van Utrecht.

Een woordvoerster van bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin bevestigt een bericht over de tests van Hart van Nederland. Ze zegt dat er al op besmetting werd gerekend en er daarom al voorbereidingen waren getroffen. Het virus wordt overgebracht door muggen. Circa 80 procent van de mensen die worden gepikt door een mug die het virus bij zich draagt, heeft nergens last van. Daarom denkt Sanquin dat er meer mensen geprikt en besmet kunnen zijn zonder dat ze dat weten.

Ongeveer één procent van alle mensen die zijn geprikt wordt wel erg ziek. Omdat bloed van bloedbanken natuurlijk voor kwetsbare mensen is, neemt Sanquin nu deze maatregel.

Vogels en muggen
In augustus en september zijn bij Utrecht vogels en muggen gevonden met het virus. Zo had een grasmus bij Haarzuilens het virus onder de leden. Later bleken ook twee andere vogels besmet te zijn geraakt.

Het westnijlvirus komt al langer voor in Zuidoost-Europa en rond de Middellandse Zee. De afgelopen jaren is het ook in andere delen van Europa opgedoken. Daarom hield ook het RIVM er al rekening mee dat iemand in Nederland besmet zou raken.

© ANP 2020
utrecht
westnijlvirus
muggen
bloedbank
vogels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi