WHO: remdesivir niet effectief bij behandeling coronavirus

buitenland
0
16 okt 18:59
Het antivirale middel remdesivir heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weinig effect op patiënten met het coronavirus.

Dat zou blijken uit een internationale studie. De producent van het middel trekt die onderzoeksresultaten in twijfel. Remdesivir wordt momenteel ook in Nederland gebruikt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump kreeg het middel toegediend nadat hij besmet was geraakt met het virus.

De WHO meldt echter dat het middel "weinig tot geen effect heeft" op coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat zou onder meer blijken uit sterftecijfers en de periode die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen.

De farmaceut Gilead Sciences is niet te spreken over het onderzoek waar de WHO zich op baseert. Uit andere studies komt naar voren dat het gebruik van remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten wel meerwaarde heeft, laat het bedrijf weten aan Reuters. Toen concludeerden onderzoekers dat coronapatiënten sneller herstellen door de virusremmer.

Europese Commissie
De Europese Commissie zegt in een reactie te vertrouwen op de wetenschappelijke expertise van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaf begin juli een voorwaardelijke marktautorisatie voor het geneesmiddel Veklury (met het actieve bestanddeel remdesivir) op basis van een ander onderzoek.

Het is tot nu toe het enige door het EMA geautoriseerde geneesmiddel voor de behandeling van Covid-19-patiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben.

De commissie heeft sinds juli totaal 700.000 doses van de virusremmer aangekocht bij fabrikant Gilead in een gezamenlijke aankoopprocedure namens 36 Europese landen waar ook Nederland aan mee doet.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei vrijdagmiddag dat de organisatie doorgaat met het beoordelen van andere virusremmers en medicijnen om de ziekte te behandelen. Daar wordt in vijfhonderd ziekenhuizen in dertig landen aan gewerkt.

© ANP 2020
gilead sciences
verenigde staten
donald trump
who
remdesivir
coronavirus
medicijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi