Franse ex-president Sarkozy aangeklaagd voor samenzwering

buitenland
1
16 okt 14:23
De Franse justitie verdenkt oud-president Nicolas Sarkozy van een samenzwering in verband met het gebruik van Libische fondsen voor zijn verkiezingscampagne in 2007.

De aanklacht komt bovenop eerdere beschuldigingen van passieve corruptie, het profiteren van verduisterd publiek geld en illegale campagnefinanciering.

De openbare aanklagers stellen nu dat hij en zijn bondgenoten hebben samengezworen om miljoenen te krijgen van het regime van de toenmalige Libische dictator Moammar Kaddafi om zijn campagne te bekostigen. De centrumrechtse Sarkozy was president van 2007 tot 2012.

De 65-jarige politicus zegt op Twitter onschuldig te zijn. Hij is "zeer verbaasd" over de nieuwe aanklacht, die hij ziet als een "nieuwe stap in een lange lijst van onrechtvaardigheden" in het onderzoek naar campagnefinanciering. Volgens hem is er geen enkel bewijs.

Hij staat verder onder meer terecht omdat hij in 2014 via zijn advocaat vertrouwelijke informatie bij een rechter zou hebben opgevraagd over zaken waar hij bij betrokken was, in ruil voor een hoge functie in Monaco.

© ANP 2020
frankrijk
nicolas sarkozy
samenzwering
advocaat
verkiezingscampagne
monaco
libië
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi