EU roept Turkije met klem op 'provocaties' te staken

buitenland
30
16 okt 16:56
De leiders van de 27 EU-lidstaten roepen Turkije "met klem" op de nieuwe "provocaties" in de oostelijke Middellandse Zee te stoppen.

Maar maatregelen komen er voorlopig niet. De leiders maken in december de balans op, houden ze vol. De EU zegde Turkije op de vorige top, twee weken geleden, al de wacht aan, zei premier Mark Rutte in Brussel. "We zien nu weer voorbeelden waar het niet goed gaat."

Ruttes Griekse en Cypriotische collega-leiders hebben op de top de leiders daarover bijgepraat, "in het bijzonder over Varosha". Die ooit mondaine boulevard is sinds de Turkse bezetting van Noord-Cyprus afgegrendeld niemandsland, maar wil Turkije tot woede van de Grieks-Cyprioten weer in gebruik nemen.

"De bal ligt nu bij Turkije", zei Rutte na afloop van de tweedaagse top. De EU heeft volgens hem "een kraakhelder tweesporenbeleid" afgesproken: als Turkije zich gedraagt en juist gaat inspannen om de spanningen te verminderen kan er profijtelijk worden samengewerkt, anders zal de unie "niet aarzelen" om strafmaatregelen te nemen.

De roep om eerder in te grijpen dan december klinkt, met Griekenland en Cyprus voorop, steeds harder.

© ANP 2020
turkije
europese unie
middellandse zee
mark rutte
griekenland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi