Belgische horeca maand dicht, nachtklok in hele land

buitenland
1
16 okt 20:18
Cafés en restaurants in België gaan vanaf maandag vier weken dicht.

In de strijd tegen het coronavirus wordt in het hele land vanaf dat moment ook een avondklok van kracht, kondigde premier Alexander De Croo vrijdagavond aan. Mensen mogen zonder goede reden niet buiten zijn tussen middernacht en 05.00 uur ’s ochtends.

Thuiswerken wordt verplicht voor banen die zich daarvoor lenen. Bovendien mogen Belgen in het vervolg met nog minder mensen nauw contact onderhouden, hebben de federale en gewestelijke topministers besloten.

Nog maar één zo'n contact met wie bijvoorbeeld geknuffeld kan worden buiten het eigen gezin wordt toegestaan. Een gezin mag per twee weken niet meer dan vier mensen op bezoek vragen.

De maatregelen zijn "hard", erkent De Croo. Maar ze zijn nu eenmaal "noodzakelijk".

De belangrijkste betrokken ministers uit de zes Belgische regeringen bogen zich vrijdag over nieuwe maatregelen omdat het virus in België almaar sneller om zich heen grijpt. De nieuwe regels zullen die "dramatische" cijfers nog niet meteen keren, waarschuwde De Croo.

De komende dagen zal het aantal besmettingen nog "pijlsnel" blijven oplopen. "De komende weken zullen zeer moeilijk worden, maar als we erger willen voorkomen moeten we nu actie ondernemen."

Om te voorkomen dat cafés en restaurants op de fles gaan komt er voor hen een nieuw steunpakket. De sluiting van de horeca wordt na twee weken bovendien tegen het licht gehouden. Als de maatregel niet goed blijkt te werken, kan die worden aangepast.

© ANP 2020
horeca
belgië
vlaanderen
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi