Landelijk keurmerk voor consumenten-mondkapjes in de maak

algemeen
1
18 okt 12:57
Begin volgend jaar moeten in Nederlandse winkels de eerste mondkapjes met een keurmerk te koop zijn.

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat erover gaat, werkt aan certificatie en roept deskundigen vanuit diverse vakgebieden op om met elkaar een herbruikbaar niet-medisch mond-neusmasker te ontwerpen.

"Voor consumenten is het nu onduidelijkheid of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat", aldus het instituut.

"In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling worden een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze."

Het tv-programma Kassa liet de TU Delft zeven mondkapjes voor consumenten testen. Bij de nieuwe meetmethode, waar de universiteit de afgelopen maanden aan heeft gewerkt, is onder meer gekeken naar de doorlaatbaarheid van de stof, de pasvorm en of de mondkapjes goed afsluiten.

NEN, een onafhankelijk instituut, ontwikkelt het keurmerk op eigen initiatief en niet in opdracht van de overheid. Er zijn volgens het programma van BNNVARA straks dus twee soorten mondkapjes te koop: met een keurmerk en zonder.

© ANP 2020
mondkapje
keurmerk
bnnvara
tu delft
consumenten
nen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi