Duizenden eren vermoorde leraar in Parijs

buitenland
2
18 okt 16:26
Vele duizenden mensen zijn op het Parijse Place de République samengekomen om de vrijdag door een jihadist vermoorde leraar Samuel Paty te gedenken.

Velen hadden borden of plakkaten meegenomen met teksten als 'ik ben leraar'. Dit verwijst naar de borden "ik ben Charlie" die demonstranten droegen na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo begin 2015 in Parijs.

Daarbij werden twaalf mensen door extremisten vermoord. Aanleiding voor de daders was destijds de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed (saws). Paty is vrijdag in een voorstad ten noordwesten van Parijs de keel doorsneden door een 18-jarige vluchteling van Tsjetsjeense origine.

Die bracht Paty volgens Franse media om het leven omdat die de karikaturen in de klas had laten zien. De dader verwierf in maart een verblijfsvergunning voor 10 jaar. Hij werd kort na de moord door de politie doodgeschoten.

Niet alleen in Parijs zijn er bijeenkomsten ter ere van de geschiedenisleraar Paty, maar ook in andere steden. De meeste deelnemers dragen mondkapjes. Het omstreden blad Charlie Hebdo had opgeroepen tot de manifestaties.

De Franse premier Jean Castex is ook op het Place de la République. De regering heeft aangekondigd woensdag aan het eind van de middag een officiële herdenking on Parijs te houden.

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
parijs
terrorisme
charlie hebdo
tsjetsjenië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi