Beveiliging Franse scholen opgeschroefd na onthoofding leraar

buitenland
0
19 okt '20
De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag besloten de veiligheid op scholen en het toezicht op online propaganda van "radicale islamistische groeperingen" op te schroeven.

De maatregelen komen na de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar in een Parijse voorstad door een 18-jarige Tsjetsjeense Rus.

Het staatshoofd sprak over snelle "concrete acties" tegen radicale "islamistische propaganda online", na een ontmoeting met zes ministers en de antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard.

Vrijdagmiddag werd geschiedenis- en aardrijkskundeleraar Samuel Paty (47) onthoofd in de buurt van de middelbare school waar hij lesgaf. De school ligt in Conflans-Sainte-Honorine, een van de voorsteden van Parijs.

Zijn aanvaller, Abdullakh Anzorov, een 18-jarige Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst, werd later door de politie doodgeschoten.

Het Franse staatshoofd heeft plannen om de veiligheid op en nabij scholen te verbeteren nog voordat de herfstvakantie, die tot 2 november duurt, is afgelopen.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Gérald Darmanin en Eric Dupond-Moretti, presenteerden "een actieplan dat in de loop van de week zal worden uitgevoerd en dat aanleiding zal geven tot concrete acties tegen de structuren, verenigingen of mensen die dicht bij geradicaliseerde kringen staan​​", en die oproepen tot haat verspreidden die aanvallen kunnen aanmoedigen, aldus Macron.

© ANP 2020
frankrijk
conflans-sainte-honorine
parijs
rusland
gérald darmanin
tsjetsjenië
emmanuel macron
charlie hebdo
scholen
beveiliging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi