Frankrijk retourneert 25.500 zeldzame artefacten en fossielen aan Marokko

marokko
0
19 okt 16:16
Bijna 15 jaar later keren de tastbare stukken van het culturele erfgoed van Marokko terug naar huis.

Het gaat om objecten die tussen november 2005 en november 2006 door de Franse douaneautoriteiten in Arles en Perpignan zijn onderschept.

De items omvatten 24.459 fossielen en archeologische voorwerpen, tanden, dierenschedels en kaken, pijlpunten en gebeeldhouwde gereedschappen en rotstekeningen.

Sommige van de objecten zijn afkomstig uit de sub-Sahara en de anti-Atlas en dateren uit het paleolithicum (2,5 miljoen jaar geleden) en het neolithicum (3900-1700 voor Christus).

Opvallende objecten in de kavel zijn onder meer rotstekeningen uit het neolithicum, "een krokodillenschedel die nog gedeeltelijk in zijn matrix zit" en de tanden van vissen en reptielen van wel 66 miljoen jaar oud.

De ceremoniële terugkeer van de fossielen vond donderdag plaats in het Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen (MuCEM) in het Franse Marseille.

Vertegenwoordigers van de Franse en Marokkaanse ministeries van Cultuur en Buitenlandse Zaken, samen met Franse douanebeambten, woonden de ceremonie bij.

Marokko's terugwinning van de archeologische voorwerpen en fossielen uit Frankrijk maakt deel uit van het plan van het Ministerie van Cultuur om het erfgoed van het land te beschermen en de illegale handel in cultureel eigendom te bestrijden.

De teruggave van de fossielen en andere voorwerpen door Frankrijk aan Marokko is ook in overeenstemming met de toezegging van de twee landen aan het UNESCO-verdrag van 1970 inzake de middelen om de illegale import, export en eigendomsoverdracht van culturele eigendommen te verbieden en te voorkomen.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
frankrijk
artefacten
fossielen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi