Trump: Soedan van terrorismelijst VS

buitenland
1
19 okt '20
De Verenigde Staten halen Soedan van de terrorismelijst zodra het land miljoenen betaalt aan Amerikaanse terreurslachtoffers en hun nabestaanden.

Volgens president Trump heeft de nieuwe regering in Khartoem ingestemd met een betaling van 335 miljoen dollar.

Als het geld binnen is, haalt hij Soedan van de lijst van landen die terrorisme steunen. "Eindelijk, gerechtigheid voor het Amerikaanse volk en een grote stap voor Soedan", twitterde Trump.

De miljoenen moeten ten goede komen aan (nabestaanden van) slachtoffers van aanslagen van Al-Qaida op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Soedan kan makkelijker aan leningen komen als het van de lijst is. Mogelijk komt ook schuldverlichting in zicht.

Militante groepen
Soedan werd in 1993 vanwege het steunen van militante groepen op de Amerikaanse terrorismelijst gezet onder het regime van de vorig jaar ten val gebrachte Omar Hassan al-Bashir. Trump hoopt dat het overwegend islamitische Soedan in navolging van enkele Arabische landen diplomatieke relaties gaat aanknopen met Israël.

De Soedanese premier Abdalla Hamdok zei uit te zien naar het moment dat Trump het Amerikaanse parlement inlicht over het besluit. EU-president Charles Michel reageert opgetogen op het nieuws.

"Decennia van isolatie voor het Soedanese volk komen eindelijk ten einde, twittert hij. Michel feliciteert Hamdok, die volgens hem het goede voorbeeld geeft door "onder uitdagende omstandigheden" het land naar burgerbestuur te leiden. Hij belooft hem de volle steun van de EU.

© ANP 2020
omar al-bashir
verenigde staten
omar ibn al-chattab
israël
soedan
donald trump
khartoem
terrorisme
al qaida
kenia
tanzania
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi