Twee Sahrawis levend verbrand door Algerijnse soldaten

marokko
0
20 okt '20
Twee mijnwerkers zijn tijdens het goudzoeken levend verbrand door Algerijnse soldaten.

De tragedie vond maandag plaats in het 'Dakhla-kamp', zo'n 200 km van de Tindouf-kampen. Uit angst om door de soldaten te worden tegengehouden verstopten de twee mijnwerkers zich in de 7-meter diepe schacht waar ze op dat moment naar goud aan het zoeken waren.

Nadat de Algerijnse dienders de uitrusting van de goudzoekers in beslag hadden genomen zouden de soldaten de mijn met benzine hebben overgoten en in brand hebben gestoken.

Een derde man die diende als bewaker van de twee Sahrawis is de enige overlevende, de man had vlak voor de aankomst van de Algerijnse soldaten het toneel verlaten.

Een andere Algerijnse patrouille bezocht de mijn en droegen de stoffelijke resten over aan de Polisario-leiding. De separatistische organisatie heeft nog niet gereageerd op het incident.

Op sociale netwerken heeft een aanverwante organisatie al wel een verklaring gegeven waarin de Algerijnen van blaam worden gezuiverd. De organisatie 'Le peuple veut l’indépendance' benadrukt dat de Algerijnen niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de goudzoekers.

De Sahrawi Movement for Peace, die de legitimiteit van de Polisario betwist heeft dinsdag opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de zaak.

Het is niet de eerst keer Sahrawis worden gedood door Algerijnse soldaten. In 2014 doodde een Algerijnse legerpatrouille een lokale handelaar. Ook toen liet de Polisario-leiding niet van zich horen.

Geconfronteerd met de sluiting van de grenzen met Mauritanië wordt de straatarme bevolking gedwongen om op andere manieren aan geld te komen, veel jongeren gaan daarom op zoek naar goud.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
sahara
tindouf
algerije
polisario
mijnwerkers
goudzoekers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi