Macron: we zullen cartoons nooit opgeven

buitenland
1017
21 okt 20:56
Frankrijk zal cartoons nooit opgeven. President Emmanuel Macron zei dat woensdag tijdens een hommage aan de vrijdag onthoofde leraar Samuel Paty (47).

Die had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed (saws) getoond en werd daar vrijdag voor vermoord in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine.

In de Sorbonne-universiteit in Parijs werd Paty  met de hoogste Franse civiele onderscheiding, de Légion d'Honneur. Er waren vierhonderd gasten, onder wie familie van de docent geschiedenis en aardrijkskunde. Zijn doodskist stond daar met Franse vlaggen terwijl leerlingen, een vriend en een collegaleraar hulde brachten aan Paty.

Paty was volgens Macron het slachtoffer van "lafaarden", terwijl hij de seculiere en democratische waarden van de Franse republiek vertegenwoordigde. "Hij werd gedood omdat islamisten onze toekomst willen", aldus Macron die met de generaliserende opmerking aangeeft dat "ze" die nooit zullen krijgen.

Zondag kwamen duizenden mensen bijeen op het Parijse Place de République om Paty te herdenken. In andere Franse steden werd de leraar ook herdacht.

De 18-jarige Tsjetsjeense extremist Abdoellakh Anzorov werd door de politie doodgeschoten na de moord. De Franse justitie vervolgt zeven verdachten, onder wie twee scholieren van 14 en 15 jaar, voor een "samenzwering om een terroristische moord te plegen".

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
parijs
tsjetsjenië
emmanuel macron
terrorisme
cartoons
charlie hebdo
conflans-sainte-honorine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi