Opnieuw provocaties door Polisario, ondanks waarschuwingen VN

marokko
0
23 okt '20
Polisario-separatisten hebben opnieuw waarschuwingen van de Verenigde Naties (VN) getrotseerd door een 'kampeertrip' te organiseren in El Guerguerate

Het kleine dorpje bevind zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

Pro-Polisario-websites hebben foto's geplaatst van de voorgenomen reis van Polisario-leden. Op sommige foto's wordt gezwaaid met separatistische vlaggen terwijl anderen zich opzettelijk op de weg begeven met als doel het verkeer in de regio te blokkeren.

De acties komen slechts enkele dagen nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres 53 schendingen door het Polisario Front opsomde in zijn jaarverslag over de Marokkaanse Sahara. Het betreft 13 algemene schendingen en 40 schendingen van de bewegingsvrijheid.

In het rapport zei de VN-chef dat Polisario regelmatig weigerde patrouilles van de vredesmissie MINURSO door te laten. De schendingen zijn in strijd met Militair Akkoord nr. 1.

Eind september meldden meerdere Mauritaanse media al dat de separatisten van plan waren de grensovergang tussen Marokko en Mauritanië te blokkeren. Ook toen zouden separatisten van plan zijn af te reizen naar El Guerguerate.

Polisario zou van plan zijn met een konvooi aan passagiersbussen naar de bufferzone af te reizen en een sit-in te houden met als doel de sluiting van de grens af te dwingen.

De voorgenomen provocatie leidde aan Marokkaanse zijde tot een oproep tot een burgerlijke 'vredesmars' van Rabat naar de bufferzone. Op sociale netwerken werd opgeroepen deel te nemen aan de 'vredesmars' op 16 oktober die was bedoeld om de banden van Rabat met El Guerguerate te versterken.

Het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken maakte daarop duidelijk geen toestemming te hebben afgegeven voor de mars.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
el guerguerate
mauritanië
sahara
polisario
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi