Verenigde Naties bestaan 75 jaar

buitenland
0
24 okt 6:12
De Verenigde Naties bestaan zaterdag precies 75 jaar.

De organisatie werd op 24 oktober 1945 door 51 landen -waaronder Nederland- in de Amerikaanse stad San Francisco (Californië) opgericht.

De VN zetten zich al die tijd in voor vrede en veiligheid, mensenrechten, internationaal recht, humanitaire hulp, en duurzame ontwikkeling. Tegenwoordig staat het hoofdkantoor van de VN in New York en bestaat de organisatie uit 193 lidstaten.

Deze leden representeren bijna alle soevereine staten ter wereld. De VN lanceerden in januari ter ere van het jubileum het initiatief VN75, 's werelds grootste gesprek over de huidige internationale uitdagingen. Al ruim een miljoen mensen over de hele wereld vulden hierover een enquête in.

Eind september stonden de VN zelf stil bij het 75-jarige bestaan tijdens de Algemene Vergadering. Koning Willem Alexander sprak toen over het belang van de organisatie bij het bestrijden van de coronapandemie.

Nederland viert zaterdag ook het jubileum. Net als in andere Europese landen, kleuren iconische bouwwerken blauw. Deze officiële kleur van de VN is onder meer te zien op het Vredespaleis in Den Haag en op het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

© ANP 2020
verenigde naties
willem-alexander
verjaardag
europa
vredespaleis
den haag
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi