Frankrijk noemt Erdogans opmerkingen over Macron 'onaanvaardbaar'

buitenland
232
24 okt 19:52
Het Élysée in Parijs noemt de opmerkingen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder op zaterdag deed over zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron "onaanvaardbaar".

Erdogan plaatste vraagtekens bij de geestelijke gezondheid van Marcon vanwege diens houding ten opzichte van moslims. Frankrijk roept zijn ambassadeur in Ankara terug voor overleg en een ontmoeting met Macron om de huidige situatie te bespreken.

"Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle," zei Erdogan in een televisietoespraak. Volgens de Turkse president heeft Macron "psychische checks" nodig.

Die woorden zijn heel slecht gevallen in Parijs. "De opmerkingen van president Erdogan zijn onaanvaardbaar. Buitensporigheid en onbeschoftheid zijn geen methode. We eisen dat Erdogan de koers van zijn beleid verandert, omdat die in elk opzicht gevaarlijk is", vertelde een Franse presidentiële functionaris.

Boos
Het voorstel van Macron om de seculiere waarden van zijn land te verdedigen tegen de "radicale islam" heeft de Turkse regering boos gemaakt. Het is een nieuwe irritatie aan een groeiende lijst van geschillen tussen de Franse leider en Erdogan.

Macron beschreef de islam deze maand als een religie die wereldwijd "in crisis" is. Hij zei dat de regering in december een wetsvoorstel zal indienen om een wet uit 1905 te verstevigen die de kerk en de staat in Frankrijk officieel scheidde.

Strikter toezicht
Hij kondigde een strikter toezicht op scholing aan en een betere controle op buitenlandse financiering van moskeeën. Ook beloofde hij een hardere aanpak van "moslimextremisme".

Macrons opmerkingen kwamen na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty door een 18-jarige extremist. Het Élysée wees zaterdag op "het ontbreken van condoleances en steunbetuigingen van de Turkse president na de moord op Samuel Paty".

© ANP 2020
recep tayyip erdoğan
frankrijk
moskee
turkije
parijs
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi