Spaanse regering zondag bijeen over uitroepen noodtoestand

buitenland
0
24 okt 20:48
De Spaanse regering komt zondagochtend bijeen om te bespreken of de noodtoestand moet worden uitgeroepen en onder welke voorwaarden.

De maatregel zou de zeventien Spaanse regio’s juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen, zoals een uitgaansverbod om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens de regering van premier Pedro Sánchez hebben de meeste autonome regio’s het voorstel dat op tafel ligt omarmd. De regio’s Castilië en Léon en Valencia hadden erom gevraagd. De regering in Madrid is voorstander van een nachtelijk uitgaansverbod, maar een eerder voorstel werd ingetrokken vanwege verzet van de regio's Madrid en Baskenland.

Spanje was afgelopen week het zesde land ter wereld en het eerste in de EU dat een miljoen besmettingen meldde. Sánchez zei vrijdag op televisie dat het er vermoedelijk wel 3 miljoen zijn.

Tweede keer
In Frankrijk werd half oktober voor de tweede keer dit jaar de noodtoestand uitgeroepen. De regering heeft voorgesteld die te verlengen tot 16 februari om langer bevoegdheden te krijgen om de epidemie te bestrijden.

De Nationale Vergadering stemde er zaterdag mee in met 71 tegen 35 stemmen. De oppositie sprak haar bezorgdheid uit over het "tussen haakjes zetten van publieke vrijheden". De Senaat stemt er naar verwachting woensdag over, waarna de verlenging begin november een feit moet zijn.

Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk passeerde vrijdag de miljoen, nadat er in een etmaal ruim 42.000 gevallen bij waren gekomen, een recordaantal.

© ANP 2020
spanje
nationale vergadering
senaat
pedro sánchez
madrid
valencia
baskenland
noodtoestand
coronavirus
castilië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi