Ook premier Pakistan haalt uit naar Macron om 'aanval op islam'

buitenland
17
25 okt 12:39
De Franse president Emmanuel Macron "valt de islam aan", meent de Pakistaanse premier Imran Khan.

Hij beschuldigt Macron ervan dat die "islamofobie aanmoedigt" door de islamitische religie aan te vallen, in plaats van "terroristen die geweld plegen", ongeacht of dat moslims, aanhangers van het idee van witte superioriteit of neonazi's zijn.

Khan uitte zijn kritiek in een reeks berichten op Twitter. Hij vindt dat de Franse president zich schuldig maakt aan verdere "polarisatie en marginalisatie, die onvermijdelijk leidt tot radicalisering".

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde zaterdag ook al uit naar Macron. "Hij heeft een psychische controle nodig", zei Erdogan. Daarop riep Frankrijk zijn ambassadeur in Turkije terug naar Parijs.

Moord op Franse docent
De opmerkingen van Erdogan en Khan volgen op Macrons reactie op de moord op de Franse docent Samuel Paty. De leraar werd onthoofd door een 18-jarige extremist, omdat hij tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed (saw) had getoond aan zijn leerlingen.

Macron heeft onder meer gezegd dat Paty "werd vermoord omdat islamisten onze toekomst willen". Hij heeft strikter toezicht op scholing en buitenlandse financiering van moskeeën aangekondigd om de verspreiding van radicaal gedachtegoed tegen te gaan. Ook werkt zijn regering aan voorstellen om de wettelijke scheiding tussen kerk en staat verder te versterken.

Eerder deze maand beschreef Macron de islam als religie "in crisis". Volgens Khan heeft de Franse president "zonder er iets van te begrijpen de gevoelens van miljoenen moslims in Europa en wereldwijd gekrenkt". In Pakistan is blasfemie een ernstig misdrijf. Op belediging van de islam of de profeet staat de doodstraf.

Boycot Franse producten
Als reactie op het polariserende taalgebruik startten moslims wereldwijd een online campagne om de Franse benadering van de islam te veroordelen. Oproepen om Franse producten te boycotten werden de afgelopen dagen massaal gedeeld op Twitter.

Onder de hashtags '#Boycott_France_Products', '#BoycottezLesProduitsFrançais' en '#boycottfrance' wordt opgeroepen Franse producten te boycotten en het Europese land te veroordelen. De oproepen gaan gepaard met afbeeldingen met logo's van populaire Franse producten zoals Cartier, Dior, Chanel, Nina Ricci, Givenchy, Lacoste en anderen.

© ANP 2020
turkije
recep tayyip erdoğan
pakistan
frankrijk
islamofobie
moslimhaat
parijs
emmanuel macron
imran khan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi