Erdogan trotseert sanctiedreiging VS om raketten

buitenland
54
25 okt 16:14
"Wat je sancties ook zijn, aarzel niet om ze toe te passen", zei hij zondag in een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

De Turkse president Erdogan heeft lak aan sancties die de Verenigde Staten mogelijk opleggen vanwege het testen van het Russische raketafweersysteem S-400.

Washington waarschuwde vrijdag voor ernstige gevolgen voor de veiligheidsrelatie als gevolg van de test met het luchtverdedigingssysteem. Eerder zetten de VS de NAVO-bondgenoot al uit het F35-straaljagerproject.

"Je hebt ons verteld de S-400’s terug te sturen. We zijn geen tribale staat, we zijn Turkije", was de boodschap van Erdogan.

NAVO-topman Stoltenberg toonde zich ook bezorgd. Het Russische systeem is niet verenigbaar met lucht- en raketafweersystemen van de NAVO-landen.

Turkije wordt steeds assertiever in de regio. Het land is militair actief in Syrië en Libië en zegt bereid te zijn troepen naar Nagorno-Karabach te sturen om bondgenoot Azerbeidzjan bij te staan. Bovendien is Ankara in conflict met Griekenland, Cyprus en de EU vanwege proefboringen naar energiebronnen in de Middellandse Zee.

© ANP 2020
verenigde staten
turkije
rusland
raketafweersysteem
s-400
recep tayyip erdoğan
navo
syrië
libië
nagorno-karabach
azerbeidzjan
griekenland
middellandse zee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi