Rutte hekelt 'onacceptabele' uitlatingen Erdogan richting Macron

algemeen
60
26 okt 13:08
Ook premier Mark Rutte vindt de woorden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron "onacceptabel".

Erdogan vroeg zich zaterdag, ontstemd dat Macron zich de afgelopen dagen polariserend uitliet over de islam, hardop af of de Franse president wel goed bij zijn hoofd is en raadde hem aan langs de psychiater te gaan.

"Nederland blijft met Frankrijk pal voor de gemeenschappelijke waarden van de EU staan", liet Rutte maandag weten in een tweet. "Voor het vrije woord en tegen extremisme en radicalisme."

Macron heeft zich na de moord op de Franse docent Samuel Paty door een extremist fel uitgesproken tegen radicalisme en voor een striktere scheiding tussen kerk en staat. De veroordelingen gingen echter gepaard met polariserende en generaliserende uitlatingen.

Macron heeft onder meer gezegd dat Paty "werd vermoord omdat islamisten onze toekomst willen". Eerder deze maand beschreef Macron de islam als religie "in crisis". 

Afgelopen weekend maakten onder anderen EU-president Charles Michel en EU-buitenlandchef Josep Borrell al bezwaar tegen Erdogans uitlatingen in reactie hierop, die de Turkse president zondag nog eens herhaalde. Frankrijk noemde ze onbeschoft en riep zijn ambassadeur terug.

Erdogan kreeg bijval van de premier van Pakistan Imran Khan, ook hij haalde uit naar Macron vanwege de "aanval op de islam". Hij beschuldigde Macron ervan dat hij "islamofobie aanmoedigt" door de islamitische religie aan te vallen, in plaats van "terroristen die geweld plegen", ongeacht of dat moslims, aanhangers van het idee van witte superioriteit of neonazi's zijn.

Khan uitte zijn kritiek in een reeks berichten op Twitter. Hij vindt dat de Franse president zich schuldig maakt aan verdere "polarisatie en marginalisatie, die onvermijdelijk leidt tot radicalisering".

In andere moslimlanden werd het beleid van de Franse regering veroordeeld door op te roepen het Europese land te boycotten. Frankrijk riep zondag de landen op de boycot te stoppen.

© ANP 2020
mark rutte
turkije
recep tayyip erdoğan
frankrijk
emmanuel macron
charles michel
josep borrell
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi